Lokal ildsjæl fra Ebeltoft skaber bedre madvaner for børn og unge - Nu er hun nomineret til fornem pris

Foto: Radius CPH. Mette Hauge Falkø, som er madkundskabslærer på Ebeltoft Skole, er nomineret til prisen som ’Årets Madformidler’ ved Generation Food Award 2023.
dato

Mette Hauge Falkø, som er madkundskabslærer på Ebeltoft Skole, er nomineret til prisen som ’Årets Madformidler’ ved Generation Food Award 2023.

Samarbejder med jægerforeningen og det lokale røgeri om at få fugle og fisk til madkundskabstimerne. Undervisning i bæredygtig mad i kulturcentrets udekøkken, og aftaler med de lokale supermarkeder om at få overskudsvarer.

Alt det stabler Mette på benene for at skabe sanselige madoplevelser for eleverne, når de har madkundskab.

Hun ved nemlig, hvor vigtigt det er, at man tidligt i livet forstår, hvorfor ens valg i supermarkedet og køkkenet betyder noget. Og trods stor ydmyghed, har Mettes store arbejde på Ebeltoft Skole nu resulteret i en nominering til Generation Food Award – en årlig prisuddeling, som Arla står bag.

Mette er nomineret til prisen ’Årets Madformidler’, som hylder de ildsjæle, der gennem en stærk formidling fremmer bedre madvaner blandt børn og unge i grundskolen.

“Det gør mig så glad, når ungerne skubber til deres grænser og får lavet lækker mad af noget, de lige har sagt, at de aldrig ville sætte tænderne i. Vi har både flået fugle fra den lokale jægerforening og lavet dem til råger i flødesovs og fået fisk fra røgeriet, hvor eleverne simpelthen ikke kunne holde lugten ud,” griner Mette Hauge Falkø og fortsætter:

”Men det lærer dem, at man kan lave vildt god mad med råvarer fra sit lokalområde, og at kød ikke bare kommer fra en køledisk. Det, synes jeg, er en sej lektie at lære så tidligt i livet.”

At træffe kloge valg i supermarkedet og køkkenet
I madkundskab er det Mettes mission at skabe gode spiraler for børnene. Derfor er der højt til loftet, og børnene får lov til at få fingrene i bolledejen. Det kræver det, hvis elevernes engagement skal holdes i top, mens de tager livslang madlæring med sig.

”Jeg håber, at eleverne lærer at træffe kloge valg, når de står i supermarkedet og køkkenet. De skal vide, at det, de putter i munden, har haft et liv og kommer et sted fra. Måske der endda er blevet ryddet regnskov for at skaffe dyrefoderet,” siger Mette Hauge Falkø, som blev nomineret af sin kollega, der havde læst om prisuddelingen på en mælkekarton.

”Jeg føler sjældent selv, at det, jeg gør, er noget særligt. Da min kollega fortalte, at hun havde nomineret mig, tænkte jeg først ”åh nej”. Men derefter blev jeg vildt stolt. Og det gør jeg også, når forældre stopper mig og fortæller, at deres barn pludselig byder meget mere ind i køkkenet derhjemme. Det er et fedt skulderklap,” siger hun.

Nomineret for at skabe sanselige madoplevelser
Der er i alt syv priser til Generation Food Award 2023, hvor målet er at hylde de ildsjæle, der bidrager til sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Dette gør Mette med sin stærke sans for formidling koblet med hendes enorme drivkraft for at give sanselige madoplevelser videre til sine elever.

Netop derfor er Mette nomineret til prisen som ’Årets Madformidler’, forklarer Sanne Vinther, der er direktør i Arla Fonden og juryformand til Generation Food Award.

”I Mettes madformidling skinner hendes nysgerrighed på råvarer og madlavning så klart igennem, at den ikke kan undgå at smitte af på eleverne. Hendes gejst for at lære børnene at træffe sunde og bæredygtige valg i og uden for køkkenet bør være en inspiration for alle. Derfor fortjener hun sin nominering som Årets Madformidler,” siger Sanne Vinther.

Prisen bliver uddelt den 30. oktober i Industriens Hus i København.

Kilde: Radius CPH
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.