Djursland har fået eget is-mærke kaldet Isværk

Claus Holm Jacobsen & Nikolaj Hygebjerg (Foto: Privat)
Profilbillede
dato

Søndag den 28. maj åbner mærket egen iscafé med en lækker tagterasse. Men historien startede allerede for 3 år siden som et hobbyprojekt på Friland. 

Der startede halmhus-selvbygger Nikolaj Hygebjerg og hans kone Laila nemlig med at bygge et anderledes og spændende halmhus i økosamfundet Friland, hvor de bor med deres familie. Huset bygges i et afsides hjørne af Friland, ned til økosamfundets egen lille sø, hvor der sjældent kom besøgende. Men det ændrede sig, da familien Hygebjerg satte et 250 år gammelt egetræ i midten af huset og begyndte at bygge. Pludseligt flokkedes folk om at se det skøre husprojekt.

Samtidig manglede familiens teenager Viktor et fritidsjob. Nikolaj og Viktor fandt på at lave økologiske ispinde med bær og frugter fra Friland som de solgte til de nysgerrige besøgende. Det blev et stort hit og der blev solgt 250 is fra haven. Siden har de hygget sig med at lave både klassiske is som jordbær og rabarber, men også overraskende og sjove is-smage som basilikum med morgenfrue og karry med oliven!

”Mange naboer og lokale forelskede sig i de simple men velsmagende ispinde” fortæller Nikolaj Hygebjerg. ”Vi har rigtigt mange stamkunder der kommer igen og igen, og jeg hører tit at folk udbryder – jeg har aldrig smagt en bedre is – når de smager vores is” slutter han stolt.

I 2022 tog salget derfor fart og det var tid til at udvide. Viktor var på efterskole og havde trukket sig, men Nikolajs kone Laila var gået med. Herefter blev naboerne Claus Holm Jacobsen og Nina Lauridsen også inviteret med i firmaet der derfor i dag består af fire entusiastiske Frilændere. ”Vi har gode kompetencer i gruppen” fortæller Nikolaj.


”Jeg bygger alting selv og står for det grafiske, Laila samler bær og frugt fra Friland, Nina står for alt det tekniske og Claus, som er uddannet kok har kastet sig entusiastisk ind i isproduktionen og ikke mindst smagene, som f.eks. er blevet udvidet med - Forglem-mig-ej med hvid chokolade og citron -” fortsætter han. ”Alle vores ingredienser er enten økologiske eller lokale og sprøjtefrie. Vi kan ikke kalde os økologiske, da en grundpille i produktionen er de lokale ingredienser som jo ikke er certificerede økologiske – selvom de er mere end det” slutter han.

Der er dog mange ting der skal være styr på når man vil producere og sælge is. Man skal have et godkendt køkken, skal godkendes som producent af fødevarestyrelsen og meget andet. De købte derfor en tidligere kølecontainer som hen over vinteren er blevet lavet til et lille industrikøkken og tag-selv is-café hvor man kan købe ispinde, Søbogaard saft og økokaffe. Undervejs er ambitionerne steget, og det er blevet til en overdådig tagterasse og i løbet af 2023 udvides der med stor terasse omkring caféen.

Søndag den 28. maj fra 13-17.00 åbner iscaféen med et brag, når de første 100 kunder får gratis is og alle andre kan komme og smage de lækre ispinde, få en Søbogaardsaft eller en kop økokaffe.  

Men ambitionerne slutter ikke på Friland. ”Vi sælger lige nu is fra den gamle is-cykel vi har haft stående i tre år ved søen på Friland og Iscaféen åbner snart” fortæller Claus Holm Jacobsen. ”Men vi har også allerede fået vores første forhandler hos købmanden Kooperativet i Feldballe, og vi er i dialog med både erhvervsdrivende i Ebeltoft og Aarhus. Så det går stærkt lige nu” fortsætter han.

Ambitionen er dog ikke vækst først og fremmest. ”Vi håber selvfølgeligt på at kunne leve af at lave lækre is, men vi vil holde fast i den lille mikroproducent tankegang hvor vi selv står og håndlaver hver ispinde og kan lege og finde på nye smage hver uge, det er en essentiel del af konceptet” slutter Claus.

Er du blevet nysgerrig kan Isværk findes på www.isvaerk.dk, Facebook og instagram under navnet Isværk Djursland.

Kilde: Isværk
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.