Mette Hauge Falkø fra Ebeltoft VINDER fornem pris for at skabe bedre madvaner for børn og unge

Foto: Allan Trolle. Mette har vundet prisen som ’Årets Madformidler’, der hylder de ildsjæle, som gennem en stærk formidling fremmer bedre madvaner blandt børn og unge i grundskolen.
dato

Mette Hauge Falkø, som er madkundskabslærer på Ebeltoft Skole, vandt mandag aften prisen som ’Årets Madformidler’ ved Generation Food Award 2023.

Samarbejder med jægerforeningen og det lokale røgeri om at få fugle og fisk til madkundskabstimerne. Undervisning i bæredygtig mad i kulturcentrets udekøkken, og aftaler med de lokale supermarkeder om at få overskudsvarer.

Alt det stabler Mette på benene for at skabe sanselige madoplevelser for eleverne, når de har madkundskab. Hun ved nemlig, hvor vigtigt det er, at man tidligt i livet forstår, hvorfor ens valg i supermarkedet og køkkenet betyder noget.

Og trods stor ydmyghed, har Mettes store arbejde på Ebeltoft Skole nu resulteret i en pris ved Generation Food Award 2023 – en årlig prisuddeling, som Arla står bag.

Mette har vundet prisen som ’Årets Madformidler’, der hylder de ildsjæle, som gennem en stærk formidling fremmer bedre madvaner blandt børn og unge i grundskolen.

”Jeg er så utroligt stolt og beæret over at modtage prisen som ’Årets madformidler’ i så stærkt et felt. Jeg har aldrig tænkt på det som om, at det, jeg gjorde, var noget særligt, og pludselig er der nogen, der ser mig og anerkender mig. Det betyder meget. I sidste ende er jeg jo bare glad for at have muligheden for at give gode oplevelser, der gør andre glade – og særligt børnene,” siger Mette.

Udvalgt for at skabe sanselige madoplevelser
I alt syv priser blev uddelt ved Generation Food Award 2023, hvor formålet er at hylde de ildsjæle, der bidrager til sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Dette gør Mette med sin stærke sans for formidling koblet med hendes enorme drivkraft for at give sanselige madoplevelser videre til sine elever.

Det er grunden til, at Mette løber med prisen som ’Årets Madformidler’, forklarer Sanne Vinther, der er direktør i Arla Fonden og juryformand til Generation Food Award.

 ”I Mettes madformidling skinner hendes nysgerrighed på råvarer og madlavning så klart igennem, at den ikke kan undgå at smitte af på eleverne. Hendes gejst for at lære børnene at træffe sunde og bæredygtige valg i og uden for køkkenet bør være en inspiration for alle. Derfor fortjener hun prisen som Årets Madformidler,” siger Sanne Vinther.

 At træffe kloge valg i supermarkedet og køkkenet
I madkundskab er det Mettes mission at skabe gode spiraler for børnene. Derfor er der højt til loftet, og børnene får lov til at få fingrene i bolledejen. Det kræver det, hvis elevernes engagement skal holdes i top, mens de tager livslang madlæring med sig. 

”Jeg håber, at eleverne lærer at træffe kloge valg, når de står i supermarkedet og køkkenet. De skal vide, at det, de putter i munden, har haft et liv og kommer et sted fra. Måske der endda er blevet ryddet regnskov for at skaffe dyrefoderet,” siger Mette Hauge Falkø og fortsætter:

“Det gør mig så glad, når ungerne skubber til deres grænser og får lavet lækker mad af noget, de lige har sagt, at de aldrig ville sætte tænderne i. Vi har både flået fugle fra den lokale jægerforening og lavet dem til råger i flødesovs og fået fisk fra røgeriet, hvor eleverne simpelthen ikke kunne holde lugten ud. Men det lærer dem, at man kan lave vildt god mad med råvarer fra sit lokalområde, og at kød ikke bare kommer fra en køledisk.”

I alt syv priser blev uddelt ved Generation Food Award 2023.

Kilde: Radius CPH
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.